Bebeklerde Diş Bakımı

Bebeklerde Diş Bakımı

Bebekler doğumdan 6 ay sonra diş çıkarmaya başlarlar. Böylece diş bakımı ilk dişler çıktığı andan itibaren başlamalıdır. Bebekler süt dişlerini çıkarmaya başladıktan itibaren katı gıdalar yemeye ve biberon ile beslenmeye başlarlar. Gıdalar içlerinde şeker ve asit barındırdığından süt dişlerine sonra ki dönemler de zarar vererek çürümeye sebep olabilirler. Kesinlikle bebeğinizin süt dişi var diye bakımı ihmal etmeyin. Bebekleriniz dişlerini erken kaybedip sorunlarla karşılaşabilirler. Çürüyen ve erken dökülen dişlerin yerine yamuk dişler çıkabileceği gibi bu sebepten dolayı çene sağlığını da kötü yönde etkileyebilir.

 

Bebeklerde Diş Temizleme Nasıl Olmalıdır?

Bebeğiniz 6 aya geldiğinde dişler de bakım başlamalıdır. Bebeğiniz biberon ile besleniyor ise kesinlikle aksatmaksızın temizliği yapılmalıdır. Biberon ile beslendikten sonra ağız da süt kalıntıları kalabilir sütün için de ki maddeler bebeğinizin dişlerinin çürümesine neden olur. Bebeğiniz diş temizliği tülbent veya gazlı bez ile yapılabilir. Kahvaltından sonra ve uyumadan önce ılık suyla ıslattığınız bezi dişlerin yüzeyinde yavaşça masaj uygular gibi okşayarak birer birer temizliği sağlanabilir.

 

Çürüklerden Korunmak İçin Ne Yapılmalı?

  • 12 aydan sonra gece beslenme alışkanlığı bırakılmalı.
  • Çocuğunuzun uzun süre biberon ile vakit geçirmesi önlenmeli.
  • Biberon ile beslendikten sonra kesinlikle ardından su içmesi sağlanmalı.
  • Sabah ve akşam temiz tülbent ve gazlı bez ile yapılan temizleme yöntemi ihmal edilmemeli.
  • Çoğunlukla karbonhidrat ile beslenmek yerine sebze ve meyve gibi bol lif bulunan besinler tüketmeli.
  • 3 yaşına kadar bebeklere özel florürsüz diş macunu ile dişler en az gün de 2 kere fırçalanmalı.

Gece bebeğiniz uyuduktan sonra bebeğinizin ağzında bakteri oluşabilir ve siz eğer gece kalkıp bebeğinizi emzirdiğinizde ağızda biriken bakterileri bebeğiniz yutabilir ve ağızda daha çok bakteri birikerek bebeğiniz biberon kullandığı takdirde dişleri çürümeye başlayacaktır. Gün için de bebeğiniz memeden emmeli çünkü bebeğin çene kası gelişimine katkıda bulunuyor.

 

Dişte Travma Olduysa Ne Yapmamız Gerek?

Bebeğinizin diş incinmesinde kesinlikle diş hekiminizi bilgilendirmeniz gerekir çünkü diş kırılıp dudağına batabilir. Ya da diş kısmi bir şekil de çıkabilir veya düşebilir. Bunları göz önün de bulundurarak hızlı bir şekilde diş hekiminizi bilgilendirin. Herhangi bir diş travmasında bebeğinizin dişi renk değiştirecek. Bu dişin çürüdüğü anlamına gelir ve çekilmesi gerekir. Diş düşmesi yaşandığın da bebeğinizin dişini muhafaza ederek diş hekiminize gittiğiniz de tekrar yerine konulması mümkündür. Bu durum kalıcı dişlerde uygulanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.