Bebekler İçin Sağlıklı Bir Uykunun Temel Kuralları

Bebekler İçin Sağlıklı Bir Uykunun Temel Kuralları

Anne ve anne adaylarının bebeklerinin uyku düzenini nasıl oluşturacağına dair farklı görüşleri olmaktadır. Ancak aslında bazı temel kuralları uygulayarak bebek için sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak hiç de zor değil.

Yenidoğan bir bebek günde ortalama 12-15 saat arası uyur. İlerleyen aylarda ise uyku süresi 3-4 saat aralıklar ile olur ve sadece yemek yemek için uyanırlar. 4 aylıktan sonra ise artık geceleri daha uzun uyumaya başlarlar.

 

Rutinler Önemlidir

Öncelikli olarak bebeklerin büyümesi anne sütü önemli olan uykunun belirli bir rutin de olması gerekmektedir. Yetişkinler için de daha verimli ve sağlıklı bir yaşam için geçerli olan yemek yeme düzeni, uyku saati bebeklik dönemi için de geçerlidir.

Bir bebeğin her gün aynı saatte yemek yemesi, uykudan önce yaptırılan ılık banyo, uyku ortamının ışık durumu, uyutulurken bebeğin aşırı yorgun olmaması ve yumuşak bir ses tonuyla okunan ninni ya da masalların etkisi büyüktür.
​​​
Bunların yanı sıra bebeği ne kadar geç uyutursanız, yorulur ve daha çok uyur çoğunlukla yanlış bilinen bir bilgidir. Aşırı yorgun bir bebek uykuya geçişte sıkıntı yaşar. Bu da bir süre sonra bebekte uzun süren kronik uykusuzluk problemine yol açabilir.

 

Bebekler İçin Sağlıklı Bir Uykunun Temel Kuralları

Bu konuda anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. İlk aylarda bebeğin anneye yakın hatta mümkünse aynı odada uyuması hem bebek hem anne için güvenlidir. Ancak ilerleyen dönemlerde mutlaka kendine ait odasında eğer bu mümkün değilse bile en azından kendine ait yatağında uyuması önemlidir. Bu bebeğinizin ilerleyen yaşlarda kendine güvenini etkileyecek önemli bir duruma dönüşecektir.

Diğer bir önemli konu uyku ortamının ışık seviyesidir. Loş hatta karanlık sayılacak bir ortam hazırlanması uygun olacaktır. Ortamın sessiz ve karanlık olması bebeğinizin uykuya geçişinde kolaylık sağlayacaktır.

Bebeğinize her gün aynı saatte ılık banyo aldırmanız hatta banyodan sonra masaj yapmanız onu uykuya hazırlamakta önemli bir rol oynar.

Bebeğinizin altını değiştirip, karnını doyurduktan sonra artık uykuya geçmemesi için hiçbir neden kalmaz. Dış etkenleri, uyaranları (ses, kalabalık vs.) da tamamladıktan sonra resimli bir kitaptan okunan masal, alçak ses ile dinletilen bir ninni veya şarkı ile bebeğinizin uykuya geçiş süreci başlamış olacaktır.

Belirtilen durumlar ailelerin bazen gözünü korkutsa da tavır ve tarzlarını değiştirmeden süreci devam ettirmeleri bebeğimizin uyku alışkanlığı kazanması konusunda önemli olduğunu unutmamalıyız. Sağlıklı ve mutlu bebekler, geleceğin yetişkinleridir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.