Çocuklarda Ateş Düşürücü Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ateşlenmenin, günlük hayatta büyüklere oranla çocuk bireylerde daha fazla ortaya çıktığı görülmektedir. Ateşli olan çocuğun ateşini ölçmek için ateş ölçer kullanmak en çok tercih edilen yoldur.
Çocuklarda Ateşi Nasıl Düşürebiliriz?
Çocuğun ateşi, 39 derece altındaysa doktora gitmek yerine evde ılık bir duş aldırıp ardından da rahatlık sağlayabilecek giysiler giydirebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise çocuğun lenf düğümlerinin bulunduğu bölgelere, çok ıslak olmaması şartıyla ılık bez koymak tercih edilebilir. Yapılan denemelerden sonuç alınamazsa, hekime başvurmak en doğru yol olur.
Ateşi Düşürmeye Yarayan İlaçların İçerisindeki Maddeler?
Edindiğiniz ilacın içerisinde Paracetamol adlı madde bulunuyorsa, ateş tedavisinin yanında öksürük, burun akıntısı gibi şikayetlerin geçtiği gözlemlenebilir.
Edindiğiniz ilacın içerisinde Ibuprofen adlı madde bulunuyorsa, şikayetiniz ilk saydığımız Paracetamol maddesine oranla daha çabuk çözümlenebilir.
Edindiğiniz ilacın içerisinde Metamizol adlı madde bulunuyorsa, bu maddede diğer saydığımız maddelere nazaran üst düzeyde fayda görülmektedir.
Ateş Düşürücülerin Çocuğa Ne Gibi Zararı Olabilir?
Çocuklar ateşlendiyse ilk olarak yapılması gereken şey evdeki yöntemlerle tedavi uygulamaktır. Tedavi uygulandığında sonuç alınamazsa, ateş düşürücülere başvurulmalıdır. Kullanılan ilaçlar hakkında iyice bilgi edinilmeli, eğer uygun görülüyorsa ateş düşürücü verilmelidir. Gerekli olmayan durumlarda çocuğa uygulanan ateş düşürücüler, çocukların bağışıklık sistemini zararlı ve olumsuz etkilemektedir. Ateş düşürücüler doktorların veya eczacıların belirttiği dozajda verilmelidir. Dozajını altına inilmemeli ve aynı zamanda dozajın üstüne çıkılmamalıdır. Ateş düşürücülerin kullanım süresi 6 saatte bir olmalıdır aksi halde çocukların çeşitli iç organları, özellikle karaciğerleri zarar görebilir. Unutulmamalıdır ki her yıl onlarca çocuk aşırı dozda ateş düşürücü kullanımından vefat etmektedir.
Yüksek Ateşin Havaleye Sebep Olma İhtimali Var mı?
Korkutucu bir sonuç olan yüksek ateş sebebiyle ortaya çıkan havale, sanıldığı kadar tehlikeli olan bir durum değildir. Eğer sebep sadece ateşse ve altında herhangi bir hastalık belirtisi yoksa geçirilen havale ortalama 2-3 dakika sürer ve kalıcı bir hasar bırakmaz. Ancak 40-41 dereceyi aşan ateşlenmelerde endişelenilebilir. 0-3 aylık bebeklerde ateş görüldüğünde acil gözlem altına alınmalıdırlar.