Otizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Varmı?

  • 04 Şubat 2020
  • 2.388 kez görüntülendi.
Otizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Varmı?

Doğuştan gelen ve yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan biyokimyasal farklılıktır. Gelişimsel bozukluk esnasında anne karnında başlayan bir süreçtir.

Anne Karnında enfeksiyona bağlı olarak, psikolojik stres, çok fazla aç kalmak, çok fazla yemek yemek ya da çok fazla aç kalmak gibi problemler çocuğun otizmli doğmasına sebep olabilmektedir. Yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan iletişim ve sosyal becerilerde bozukluk ile karakterize edilir. Karmaşık ve gelişimsel bir hastalıktır. Ömür boyu süren bir hastalıktır. Otizmli bireylerin sosyal iletişim problemleri ile takıntılı davranışları kendilerini gösteren belirtilerdir. Belirtileri genellikle altıncı aydan itibaren gözlemlenir. Ebeveynler, çocuklarının boyuna, kilosuna, aşısına çok dikkat ederler. Ama onların sosyal iletişim, etkileşimine ve takıntılı davranışlarına da bir o kadar dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

Otizm Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

• Otizmli çocuklar göz kontağı kuramazlar.
• İsimleri sorulduğu zaman dönüp bakmazlar.
• Örneğin bir çocuk konuşamazsa bile su istediği zaman elini suya uzatır. Ama otizmli çocuklar parmağı ile işaret etmek yerine daha farklı hareketlerde bulunurlar.
• Otizmli çocuklar, dönen ve hareket eden nesnelere odaklanırlar.
• Otizmli olmayan çocuk bir arabayı halının üzerinde sürmeye çalışırken, otizmli çocuk ise arabayı ters çevirip tekerleklerini döndürmeye çalışır.
• Normalde kız çocukları, oyuncak bebeklerini uyutmaya ve yemek yedirmeye çalışırlar, saçlarını tararlar. Ama otizmli bir kız çocuğu sürekli bebeğin gözünü açıp kapatmaya ya da saçlarını koparmaya çalışır.
• Bazı sözcükleri anlamsız bir şekilde tekrarlar.

 

Erkek çocukların geç konuşmaları otizm hastası olduklarının belirtisi olabilir. Çünkü otizm hastalığı erkek çocuklarında kız çocuklarına nazaran 4 ila 5 kat daha fazla görülmektedir. Ebeveynlerin çocuklarında yukarıda sayılmış olan etkenlerden bir ya da birkaçını aynı anda görmeleri halinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

 

Otizm Hastalığının Tanısının Konulması

Otizm rahatsızlığının erken tanısı için ideal süre 18 aydır. Yani çocuğun otizmli olup olmadığının erken tanısının konulabilmesi için 18 ay içerisinde gereken tetkiklerin yapılması hayati önem taşımaktadır. Bundan 30 yıl öncesine kadar ortalama 2500 çocukta bir görülen bu hastalık günümüzde 59 çocuktan birinde görülmeye başlandı. Otizm Hastalığı sebebinin genetik temelli olduğu kabul edilmiştir. Fakat çevresel faktörlerin de bu süreci tetiklediği düşünülmektedir. Otizm hastalığının kesin bir sebebi henüz bilinememektedir.

 

Otizm Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?

Tanı konulduktan bir saniye olsun sonrasında eğer çocuk düzgün bakabilirse, birazcık olsun korkup annesine sarılabilirse ya da tamamen ebeveynlerinin ilgisine muhtaç olduğunun farkına varabilirse o noktadan yakalayıp tedavileri mümkün olabilecektir. Fakat yazının başında da anlatıldığı gibi otizm hastalığının kesin bir tedavisi maalesef bulunamamıştır. Otizm hastalığının kesin bir tedavi yöntemi bulunmasa da bu bireylerin topluma kazandırılmaları ve hayat kalitelerinin artırılması için olmazsa olmaz kriter özel eğitimdir. Özel eğitim ile otizmli bireyler hayata tutunabilmektedir. Örneğin kişisel ihtiyaçlarını, başkalarına ihtiyaç duymadan giderebilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.