Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

  • 03 Mayıs 2020
  • 2.311 kez görüntülendi.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon (diğer adıyla majör depresif bozukluk) kişinin hissettiklerini, düşündüklerini ve davranışlarını olumsuz anlamda değiştiren ciddi ve beyni etkileyen bir hastalıktır. Majör Depresif Bozukluğun tıptaki karşılığı “çökkünlük” tür. Depresif duygu durumu, günümüzde çok yaygındır ancak tedavisi mümkündür. Sağlık açısından hem ülkemizde hem de dünyada ciddi bir problem konumundadır. Kişiler arası ilişkiler depresyonu tetikleyen unsurlara yol açabilir. Depresyonun hem fiziksel hem de duygusal belirtileri gözlenir.

Depresyonun kronikleşme tehlikesi ve intihar davranışının sıklığının artması depresyonu daha ciddi hale getirmektedir. Majör Depresif Bozukluğun göstergeleri:

Depresyonda en göze çarpan belirti, bireylerin mutsuz olmasıdır. Bireylerde görülen devamlı üzgün, yorgun olma durumları, iştahta değişme depresyonun başlıca belirtilerindendir. Bu kişiler evde ve iş hayatında günlük işlere karşı konsantre olamayabilir ayrıca karar vermekte güçlük çekebilirler. Günlük etkinliklere karşı ilgilerini kaybedebilir ve uyumakta güçlük çekebilirler. Bunların yanında kişinin kendisine yönelik suçlama hali görülebilir.

Bu belirtilerin en az iki hafta devam etmesi halinde depresyon tanısı konabilir. Depresyonun erkeklere oranla kadınlarda görülme sıklığı daha çoktur ve her yaşta rastlanabilir. Depresyon daha çok ayrılmış veya boşanmış kişilerde görülür.

 

Depresyon Teşhisi Nasıl Konur?

Hastadan alınacak iyi bir öyküyle teşhis konabilir. Aynı zamanda psikiyatri doktorları tanı koyarken depresyon testine de başvururlar. Tedavi sürecinde ilaç tedavisiyle birlikte psikoterapi de uygulanır.

 

Depresyonu tek bir başlık altında toplamak doğru değildir. Depresyonun diğer türleri:

Distimik Bozukluk

Distimik bozuklukta, depresyonda görülen durumlar daha azdır ancak süreç daha uzun sürer. Distimik bozukluk genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlar ve fark edilmesi güçtür. Çünkü hastalığın belirtileri kişinin ve çevresinin fark edeceği düzeyde değildir. Bu bireylerin çok çalıştığı, sosyallikten uzak ve sessiz oldukları görülmesine karşılık iç dünyalarında devamlı olarak yetersizlik duygusu yaşarlar ve bu his potansiyellerini etkileyebilir.

 

Manik Depresif Bozukluk

Yeni adıyla “bipolar bozukluk” olarak ifade edilen bu hastalığı geçiren kişiler iki farklı dönemden geçer. Mani ve depresyon bölümleri olan bu hastalıkta kişilerde son derece birbirine zıt davranışlar görülür. Manik dönemde kişiler oldukça neşeli ve pozitifken, depresyon döneminde durgun ve düşük enerjilidir. Bu iki dönem arasında iyileşme durumu olabilir.

 

Premenstrüel Disrofik Bozukluk

Kadınların büyük çoğunluğunun regl dönemi yaklaşırken rastladığı, fiziksel belirtilere ruhsal belirtilerin de eşlik ettiği bir sendrom tablosudur. Fiziksel belirtiler; göğüslerde hassasiyet, vücutta şişkinlik, yorgunluk gibi etmenlerken, ruhsal belirtiler; gergin ve sinirli olma, duygusal çalkantılar ve kaygı gibi faktörlerdir.

 

Doğum Sonrası Depresyonu

Kadınların birçoğunda annelik sonrası kaygı ve hüzün görülebilir. Bu göstergeler çoğunlukla 7-10 gün içerisinde kendiliğinden düzelir fakat daha nadir görülen ve doğum sonrası depresyon diyebileceğimiz bir tür daha vardır. Bu tür doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde başlar ve daha uzun sürebilir. Bu süreçte bir yardım almak en doğrusudur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.