Bebek Neden Uyumaz?

Bebek Neden Uyumaz?

Günümüzde bebeklerin günlük uyuma saatleri değişkenlik göstermektedir. Bazı bebeklerin günde 6 saat uyudukları görülürken bazıları ise günde 16 saate kadar uyudukları görülmüştür. Bunun dışında özellikle ilk üç ay, nadiren de olsa altıncı aya kadar gece gündüz döngüsünün henüz oluşmaması da da uyku düzenini etkiler. Beslenme ve alt değiştirme sayısı gibi çok fazla değişkeni olan bebek uykusunun idealini tarif etmek oldukça güçtür. Fakat anne ve bebek arasındaki iletişim güçleninceye ve bebeğin günlük döngüsünün fark edilinceye kadar olan süreçteki en büyük problemin en iyi çözüm yolu bebeğin rehberliğini kabul etme ile çözülür. Bebeklerin gece ve gündüz arasında ki beslenme, uyku, çiş ve kaka tercihleri ebeveynlerin döngüsü ile çatıştığında doktorunuzun da genel olarak bebeğinizin tarafında olduğunu fark edeceksiniz. Neyse ki bu süreç çok fazla devam etmeyecektir. İlk haftalar sonucunda bir uzlaşma olacak ve anne, bebek ortak bir döngü içerisine gireceklerdir.

 

Bebeklerin Uykusuz Kalma Nedenleri

• Bebeklerin özellikle ilk 6 ayda gece-gündüz ayrımının olmaması,
• Sık sık beslenme ihtiyacı,
• Ebeveyn ve bakıcıların gereğinden fazla müdahalesi
• Sakinleştirme yöntemlerinde sık değişiklik yapmak,
• Gerektiğinden erken yada geç uyutmak,
• Bebeğin günlük düzene bağlı kalmama,
• Kendini sakinleştirme yeteneği geç gelişen bebeklerin sakinleşmede zorluk yaşamaları,
• Bebeğin yatak ve ortamının uygun şartlarda olmaması,
• Bebeğin bireysel tercihlerine saygı göstermeyen ebeveynlerin ve bakıcıların varlığında.

 

Uyuyamayan Bebeklere Rahat ve Düzenli Uyku Önerileri

Ebeveynler bebeği gözlemleyip tercihlerini tespit ettikten sonra kendi istedikleri değişiklikleri yapıp bebeğe ulaşmak için uygun müdahalelerde bulunmalıdır. Burada en zor olanlarından birisi ebeveynin toplam günlük uyku süresine müdahale etmesidir. Bu müdahale ile değiştirilebilecekler ise uykuya dalma dönemi, uyku zamanı ve hangi uykunun ne kadar süreceğidir. Güvenlik açısından bebekler sert yatakta, yastık ve yorgan kullanmadan, sigara içen ebeveyn ve bakıcıyla aynı yatakta olmaksızın ilk altı ay içerisinde aynı odada ve ayrı yatakta sırtüstü yatırılmalıdır. Uygun ortamı oluşturup, gerektiğinde emzik kullanarak uykusunun geldiğini gösteren belirtileri gözlemledikten sonra bebek yatağına sırtüstü yatırılmalıdır.

 

Yatağa yatırdıktan sonra ağlamasına izin vermek, kucağa alıp tekrar yatırmak, uyandırıp tekrar uyutmak gibi birçok method kullanılabilir. Uyku eğitimi konusunda tanımlanan çoğu yöntemle ile ilgili uygulama örneklerine internet aracılığı ile ulaşmak mümkündür. Profesyonel uygulamalar ve tedavilerin bireyselleşmesi gerekliliğinden dolayı genel uyarılara önem vermek kaydıyla kaydıyla her bebek için özel çözüm planlanması yoluna gidilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.