Alışveriş Yaparken Çocuk Nasıl Sakinleştirilir?
Tüketim toplumunda yaşadığımız ve de hemen her şeyin çok çabuk el değiştirdiği inkar edilemez bir gerçektir. Günümüz şartlarında, ortalama bir ailenin alışverişini kadın yapmaktadır. Erkek, dışarı ile sorumlu olduğu için diğer görevler kadını kapsamaktadır. Zaman zaman bir kadın ya da anne, alışverişe çocuğu ile birlikte çıkmak zorunda kalır. Evden çıkmadan önce türlü tembihler edilse de, çocuk gerekli olmayan hiçbir şeyin alınmayacağı konusunda bilgilendirilse de, alışveriş sırasında durum değişir.
Çocuklar En Az Ebeveynleri Kadar Zeki Varlıklardır
Bir çocuk, kalabalık ortama girildiği an, ailesinin ona hayır diyemeyeceğini düşünür. Özellikle de yabancıların yanında daha huysuz olur. Alışveriş sırasında, alınmaması gereken bir şeyi ısrarla isteyen çocuğa karşı, aile ya da annesi gayet sakin olmalıdır. Çocuk istediği yapılmadığında yüksek ihtimal hırçınlaşacak hatta kendini yerden yere atacaktır.
Bir yetişkin olarak o anda yapılması gereken sağduyudur. Ona olabildiğince sakin bir dille isteğinin ne kadar ağlarsa ağlasın yerine getirilmeyeceği anlatılmalıdır. Etraftaki insanlar durumdan rahatsız oluyor diye pes edilmemeli, çocuğun her istediği yapılmamalıdır.
Ağlama nöbetleri geçiren çocuğun, sakinleşmesi beklenilmelidir. O anda almak istemediğimiz bir şeyi aradan belirli bir zaman dilimi ya da bir kaç hafta geçtiğinde, çocuğumuza sürpriz hediye olarak alabiliriz. Burada anlatmak istenilen, çocuğa her şeyin bir zamanı olduğunu ve bunu sakinlikle karşılaması gerektiğidir.
Anne ve babalar koydukları kurallar karşısında tutarlı olmalıdır. Alışveriş sırasında ilk istenildiğinde, çocuğa alınmayacağı söylenen bir eşya ya da herhangi bir şey ağlama krizlerine dayanamayıp alınmamalıdır. Zamanla çocuk ağlama krizlerini anne ya da babasının inadını kırmak için bilerek uzatacaktır. İstikrar bu konudaki en önemli durumdur.
Anne İle Babanın İletişim Halinde Olması Gerekir
Çocuğa anne kurallar koyup baba da tam aksi yönde davranırsa, çocuk kime ve neye yöneleceğini şaşırır. Onun için neyin iyi neyin doğru olduğunu algılayamaz. Bu da çocuğun isteklerini karşılayan tarafa yönelmesine sebep olur. İki tarafın da beraber hareket etmesi gerekir. En doğru yetiştirilme şeklini anne ve baba ortak bir paydada buluşarak uygulamalıdır.