Soda İçmek Zayıflatır Mı?
Soda kimyasal birçok etkiye sahiptir. Çünkü soda, sodyum bikarbonat adı verilen kimyasal bir bileşiktir. Bu aynı zamanda beslenme uzmanları tarafından da kabul edilen bir tanımlamadır. Soda tükettiğinizde (tipik olarak içme suyu ile karıştırıp veya sade şekilde içerek) mide asitleri ile reaksiyona girerek tuz, su ve karbondioksit oluşturur. Bu sebeple sodyum bikarbonat için en yaygın (tıbbi) kullanım tipik olarak bir antiasit olmuştur. Birçok sindirim probleminde yardım alınmasının sebebi de bu olaydır.
Kimyasal Bileşik Profili
Soda, alkali profiliyle, midenizdeki aşırı asidin neden olabileceği hazımsızlık ve mide bulantısı gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olur. Dolayısıyla mideniz daha iyi hissediyorsa, daha hafif olmaya başlar. Bu konudaki zayıflama etkisi de buradan başlar. Midenizin çok düşük (asit) pH değerinde olması gerekir. Böylece doğru sindirim gerçekleşir. Bu da protein sindiriminin erken aşamalarına neden olur. Protein bakımından yüksek (hatta belki de yüksek yağ içeren) büyük bir yemek yerseniz, mide hücreleriniz o yiyecekleri parçalamak için ekstra asit salgılar. Bu da hem sağlık açısından hem de zayıflama açısından büyük bir yük oluşturur. Bu noktada asidin kendisi sıkıntıya neden olmaz. Ancak midenizde çok fazla baskı varsa, o asit yemek borunuza sıkışabilir ve hazımsızlık veya reflü gibi tahrişe neden olabilir.
Asit İle Etkileşimler
Bir antiasit (soda gibi) alırsanız, yemek borusuna veya sindirim sistemine giren asidi nötralize eder ve asidin tahrişini hafifletir. Ama soda kısa vadede daha fazla şişkinliğe neden olabilir (yine yan ürünü karbondioksittir). Böylece soda midenizin daha iyi hissetmesine yardımcı olabilirken, kesinlikle kilo vermenize yardımcı olmaz. Sodyum bikarbonatın belki de bir insanı daha dolu hissetmesi, kalori alımını azaltması dışında kilo kaybını arttırmasının fizyolojik bir nedeni olmaz. Kilo kaybı sadece bir kalori açığı oluşturduğunuzda olur (yani tüketilenden daha fazla kalori yakarsınız). Soda içince sihirli bir şekilde fazladan kalori yok olmaz.
Faydalı Kısımlar
Soda, spor yaparken performansınızı etkileyebilir. Sporcular düşük vücut gücü antrenmanından 60 dakika önce sodyum bikarbonat (soda) tükettiklerinde, diğer spor yapanlardan daha az kas yorgunluğu ile daha fazla tekrar tamamlayabilirler. Aynı zamanda egzersizden 60 dakika önce sodyum bikarbonat alan bisikletçiler de tükenme zamanlarını iyileştirir. Böylece daha uzun süre tur yaparlar. Soda, kanı biraz daha alkalin (yani daha az asit olan) yaparak dayanıklılığa fayda sağlar. Egzersiz yaparken biriken laktik asit, sonunda kaslarınızın yanmasına neden olur ve sizi durmaya veya yavaşlamaya zorlar. Çalışan kasta daha az asit olması kas yorgunluğunun başlangıcını geciktirir. Bu faydaları elde etmek için, en etkili soda tüketim dozu günde vücut ağırlığının kilogramı başına 0,3 gram kabul edilir. Bunlara ek olarak ise çoğu zaman, soda tüketmek, karın kaslarında stres artmasına neden olur ve bu atletik performansınızı engeller.