Şizofren Olduğumu Nasıl Anlarım?
Şizofren bireyin davranışlarını, hareketlerini ve gerçeği algılama biçimini değiştiren, düşüncelerini çarpıtan, ailesi ve sosyal çevresiyle olan uyum ve ilişkisini bozan bir psikiyatrik hastalıktır.
Şizofren Nedir?
Şizofreni hastalığı bireyin gerçek ve gerçek dışı durumları birbirinden ayırt edememesine sebep olan, sağlıklı düşünememe, duygu kontrolsüzlüğü ve anormal davranışlara sebep olan ciddi bir beyin rahatsızlığıdır. Yavaş gelişim gösterir ve tedavi açısından erken teşhisi çok önemlidir. Hastalar, uygun bir tedavi süreciyle tek başlarına yaşamlarına devam edebilir.
Hastalığın alevlenme ve yatışma dönemleri bulunur. Alevlenme döneminde kişi hastalığa ait belirtileri daha ağır geçirir. Diğer psikiyatrik hastalıklara oranla kişinin sosyal yaşamını daha fazla olumsuz etkileyen ağır bir sağlık sorunudur. Belirtilerin şiddeti kişiye ve hastalığın seviyesine göre değişen bir durumdur. Ayrıca tedaviye yönelik ilaçların alınmaması, ağır stres ve bağımlılık yaratıcı maddelerin kullanımı hastalığın şiddetini ve belirtilerini arttırır.
Şizofren Hastalığının Nedenleri
Bu hastalığın ortaya çıkmasına yönelik birçok sebep gösterilebilir. Bunlardan en önemlisi ise genetik yatkınlıktır. Aile bireylerinden birinde şizofreni olması, diğer bireylerde olma riskini yükseltir. Fakat bu demek değildir ki, bir aile bireyinde varsa diğerlerinde de vardır. Yalnızca bir olasılık. Çevresel etkiler, beyin anomalisi ve beyin kimyasındaki değişimler da hastalığın oluşum sebepleri arasındadır. Çevresel etkilerden bazıları; aşırı stres, yaşanan ağır travmalar, iletişimsiz ve asosyal bir yaşam tarzıdır. Şizofreninin toplumda görülme sıklığı %0,5- %1’dir. Çevresel ve genetik faktörlerin kompleks bir hastalığıdır.
Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Erken dönem belirtileri, kişinin yakın çevresinde “anormal bir durum olduğu, bir şeylerin yolunda gitmediği” sinyallerini oluşturur fakat tam olarak ne olduğu anlaşılamayan bu durum hakkında hasta yakını net bir şey söyleyemez. Erken dönem şizofreni belirtileri: asosyallik, şüphecilik, duyguların ifade edilememesi veya aşırı tepki hali, donuk bakışlar, mantıksız konuşmalar, uygunsuz davranışlar, fazla uyuma veya uykusuzluk, depresyon gibi belirtilerdir.
Hastalığın ileri dönem belirtisi ise halüsinasyondur. Halüsinasyon olmayan şeyleri görme, duyma haline verilen isimdir. Şizofren hastalarında en çok görülen halüsinasyon çeşidi işitsel olanlardır. Kişi hayali sesler duyduğunu, kafasının içinde başka birisi olduğunu, konuştuğunu ve o sesin davranışlarını yönlendirdiğini belirtir.
Şizofreni Kimlerde Görülür?
Şizofreni kadın ve erkekte eşit oranda görülen bir hastalıktır. Genelde 15-30 yaş arası ortaya çıkar. Ergenlikten önce görüldüğü olmuştur fakat bu çok nadir bir durumdur. 45 yaş sonrası da şizofreninin ortaya çıktığı nadir bir yaştır.
Şizofren Olduğumu Anlayabilir Miyim?
Şizofren hastalarının çoğunda içgörü eksikliğine rastlanır. Yani hasta içinde bulunduğu durumun, hastalığın ve belirtilerin farkında değildir. Akut şizofrenide ki en büyük belirti de bu içgörü eksikliğidir. Yani kişi hasta olduğunu düşünmez ve bunu kesinlikle kabullenmez. Kişi içinde bulunduğu durumun anormal olduğunu anlamaz. Şizofreni genelde kişinin yakın çevresi tarafından fark edilen ve hastayı tedaviye yönlendirdikleri bir beyin hastalığıdır.