Romatizma Nasıl Anlaşılır?

  • 29 Temmuz 2020
  • 1.632 kez görüntülendi.
Romatizma Nasıl Anlaşılır?

Romatizma tüm yaş sınırını kapsayan ve bazı hareketlerin kısıtlanmasına yol açan bir hastalıktır. Ülkemizde genellikle hava olaylarının romatizmaya etkisi olduğu söylense de doğru olmayan bir söylemdir. Romatizma vücut ağırlığı ile doğru orantılıdır. Kişinin ağırlığı ne kadar fazla olursa romatizma o kadar sık görülmektedir.

 

Romatizmanın Belirtileri

Romatizma bacaklarda şişlik, ısı ve şiddetli ağrıyla belirtisini gösterir. Bunun gibi belirtiler olduğunda hemen bir uzmana gösterilmesi gerekmektedir aksi halde tedavi edilmezse ciddi sorunlara sebep olabilmektedir.

Romatizma kelimesinin kökeni eski Yunan dilinden gelmekte olup biriken iltihaplı sıvı anlamı taşımaktadır. Romatizma tekrar eden hastalıklardandır. Bu hastalığın teşhisi konulan kişi bu durumu kabul ederek yaşamını sürdürmesi gerekir. Romatizması olan bir kişi tüm tedavi sürecini doktor ve ilaçlar yardımı ile gerçekleştirmesi gerekir.

Romatizmanın belirtileri kaslarda ağrı ve güç kaybı, deride sertlik ve döküntüler, göz ve ağızda kuruma, görmede bozukluk, kızarıklık ve görme kaybı, devam eden düşmeyen ateş, solunumda güçlük, öksürme gibi sorunlar görülür. Bunların yanında bağırsak sorunları, böbreklerin çalışmasında bozukluk, damar ve kalpte yaşanan diğer belirtiler arasında yer almaktadır.

Kolayca tanısı konulan bu hastalığın tedavisi artık yapılabilmektedir. Romatizma görülen bireylerde şikayet edilen konular arasında hareketlerde kısıtlılık, eklem ağrısı, sertliği ve şişliği, ellerde ve parmaklarda soluk renk, deri altında yağ bezesi, cildin güneşe karşı aşırı hassas olması, bazı bölgelerde sertlik, gözlerde oluşan problemler, güç kaybı, merdiven kullanamama, oturma ve kalkmada güçlük, belde ağrı gibi sorunlardır.

 

İltihaplı Romatizma

Romatizma iltihaplı ve normal olarak ikiye ayrılmaktadır. İltihaplı romatizma bazı virüs ve mikroplar sebebiyle bozulan bağışıklığın etkisiyle ya da bazı asitlerin oluşturduğu hasar sonucunda meydana gelir. Çok sancılı geçer. Bütün organlarda etkisi görülebilir. Sadece yaşlılarda değil bebeklerde de görülebilmektedir. Belirtileri arasında el ve ayakta şişlik, uykuda bozukluk, iştah kaybı, his kaybı görülebilmektedir.

Normal romatizma ise eklemde incelme ve aşınım sonucu görülmekte ve bu genelde düşme ve kaza sonrası açığa çıkmaktadır.

 

Romatizma Tedavisi

Bu hastalığın tedavisi ilaçlarla ileri derecede başarı sağlamıştır. Genellikle başarı sağlansa da her zaman aynı sonucu vermeyebilir. Tedavi sürecinde doktor ve hastanın ilişkisi oldukça önemlidir. Bazı zamanlarda bu hastalığın şiddetinin artabileceği bilinir.

Romatizmanın tedavisi bazı kişilerde ve olaylarda ömür boyu sürebilmektedir. Romatizmanın tedavisindeki en önemli amaç şikayet edilen sorunların bitmesi ve hasta bireyin hayat kalitesini artırmak üst seviyeye çıkarmaktır.

Romatizmanın tedavisinde fizik tedavi ve ortopedi uzmanı gerekmektedir. Romatizma hipertansiyon ve şeker gibi kronik bir sağlık sorunudur. Bu sebeple romatizmanın tedavi süresi belli olmamakla birlikte ömür boyu da sürebilir. Kullanılacak ilacın miktarı hastalık derecesine göre artabilir ya da azalabilir.

Günümüzdeki teknoloji ile bu hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da etkisi düşürülebilmektedir. Kontrol altına alınan bu hastalık bazen aniden etkisini artırabilir bu sebeple kişi sürekli doktor takibi altında olmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.