Emziren Annelerin Merak Ettiği Sorular
Beslenmenin en kıymetlisi bir annenin bebeğini emzirmesidir. Bebeğini emziren annenin endişe ettiği zamanlar vardır ve aklına birçok soru takılır. Bu süreçte anneye destek veren yakınların bulunması önemlidir.
Doğum Sonrası Sütüm Hemen Gelir Mi?
Doğumdan hemen sonra vücut süt üretebildiği gibi, sütün gelmesi 3 – 4 günü bulabilir. Bunun da birkaç nedeni vardır;
- Anne sezaryen doğum yapmıştır, vücudu biyolojik olarak süt üretmeye hazır değildir.
- Bebek çenesi güçsüzdür, emme işlemini yerine getiremez ya da yanlış pozisyonda tutulan bebek durumdan rahatsızdır, annesini emmeyi ret eder.
Sabır önemlidir. Her ne olursa olsun emzirmeyi bırakmadan sabırla denemelisiniz.
Sütüm Yeterli Mi?
Yeni doğan bebek midesi çok küçüktür ve çene kası çok zayıf olduğu için uzun süreli emmek istemez. İlk gün 30 dakika arayla her iki meme 5’er dakika emzirilmeli. 2. gün 60 dakika arayla 10’ar dakika emzirilmelidir. Günler ilerledikçe saatler ve dakikalar uzatılır.
Karnı aç olan bebek huzursuz olur ve içinde bulunduğu durumu ağlayarak ifade etmeye çalışır. Karnı doyan bebek ise mutludur, sık sık bez kirletir.
Emme Reddi Yaşayan Bebeğin Problemi Nedir?
- Yeni dünyasına alışmaya çalışan bebek çabuk yorulur o nedene emmek istemeyebilir. Zorlama yapılmadan küçük molalar ile sık sık emzirilmelidir.
- Annenin meme başı yoktur. Bebek annesinin memesini tutamaz ve sinirlenir, hırslanır. Böyle durumda hastanedeki ebelerden emzirme eğitimi alarak, bebeğin emebilmesi için gerekli olan yardımcı ürünler kullanılarak bebek ile meme arasında barış sağlanır.
Yeni Doğan Bebeğe Su Verilmeli Mi?
Ek gıdaya başlayana kadar anne sütü alan bebeklerde su takviyesine gerek yoktur. Doktorunuzun yönlendirmesine göre hareket etmekte fayda vardır.
Bebeğin Kaka Rengi Değişiyor, Acaba Anne Sütü Yetersiz Mi Kalıyor?
Yeni doğan bebekte ilk kaka rengi koyudur. Beslenmeye başlayan bebeğin günler ilerledikçe bağırsakları temizlenir ve kaka rengi açılır. Endişe edilecek durum yoktur.
Anne Sütünü Artırmak İçin Ne Yapmalı? Anne Nasıl Beslenmeli?
Yapılması gereken bol miktarda su tüketmek ve bol bol emzirmektir. Bebek emme reddi yaşıyorsa alışana kadar sağım pompası yardımı ile memedeki süt, bebek emer gibi düzenli olarak sağılmalı, memede süt uzun süre bekletilmemelidir. Annenin tükettiği besinler de sütün kalitesini etkilemektedir. Birçok anne bitki çaylarını ve malt içecekleri yardımcı besin olarak tercih ediyor. Aşırıya kaçmadan doktora danışılarak tüketebilir.
Unutulmaması gereken sütü artıran besinler olduğu gibi azaltan besinler de var. Dikkat etmek gerekir.
Bebek Memeyle Neden Çatışır?
Süt tazyikli gelebilir, yetersiz de gelebilir. Bunun yanı sıra bebek keyifsiz, uykusuz olabileceği gibi ortamda çok fazla gürültü olabilir. Tüm bunlar bebeğin emmesine engeldir.
Annelerin Korkulu Rüyası Meme Ucu Yarası Neden Olur?
Hatalı emzirme pozisyonundan kaynaklanır ya da meme ucu bebeğin ağzına doğru yerleşmemiş olması meme ucu aralarına neden olabilir. Anne sütü sürülerek veya uygun merhem kullanılarak tedavi edilebilir.
Bebek Tek Göğüsten Beslenir, Diğer Göğsü Ret Ederse?
Mümkün olduğunca her iki meme de sırayla emzirilmeli. Ret edilen memede süt azalır, pompadan yardım alınabilir.