Bal Neden Bebeklere Verilmez?

Bal Neden Bebeklere Verilmez?

Allah’a Teâlâ bal arısına vahyetti: ‘Dağlarda, ağaçlarda ve yüksek yerde kendine evler edin. Sonra, meyvelerin-çiçeklerin tümünden ye. Böylece, Rabbinin yolarında boyun eğmiş olarak dolaş.’ Arıların karınlarından, muhtelif renklerde şerbet yani ürettikleri ballar vardır ve bu insan için şifa kaynağıdır. Muhakkak düşünen bir toplum için bunda bir ayet vardır. (Nahl (16)\68-69)

 

Arılar Balı Nasıl Üretir?

Arıların üstünde (ağzında) şifa altında zehir yani iğnesi vardır. Mucizevi bir hayvan olan arılar topluluk halinde yaşar. Arılar sürekli çalışarak bitki ve çiçek özleri toplayıp kovana taşırlar. Kovanın girişinde bekçi arılar bulunur ve gelen arıları koklarlar eğer pis öz getirdilerse onları içeriye almazlar. Arılar midelerinde bulanan enzimler sayesinde topladıkları özleri bala dönüştürürler. Balı peteklerin içinde saklarlar ve balın olması için belli bir surenin geçmesi gerekir. Muntazam şekilde çalışan arılar yaptıkları peteklerden anlaşıldığı üzere mucizevi balı üretirler. Her hayvan gibi kış içinde kendilerine bitti özü poleni toplayıp depolarlar.

 

Balın Faydaları

Balın içerinde birçok mineraller, vitaminler, iyot, çinko ve bakırın yanı sıra bazı hormonlarda yer alır. Bal bazı insanlara çok şekerli gelir. Fakat şekerden ayıran özelliği ise şeker sindirim sisteminde bazı işlemlerden geçip değişime uğradıktan sonra kana karışırken, bal direk kana karışır. Bal enerji verir, yorgunluğu giderir. Bal kan şekerini düzenler ve yine balın bir mucizesi şeker hastalarını etkilemez. Boğaz enfeksiyonunu giderir ve öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Pratik bilgiler toz zencefil bir kaşık bala dökülüp yenildiğinde öksürüğe iyi geldiği gözlemlenmiştir. Ilık suyun içine atılan bal, içildiği anda insana enerji verdiği tespit edilmiştir. Saç sağlığı ve göz sağlığını korur. Sindirimi güçlendirir. Yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

 

Balın Zararları

Bal ağız yoluyla alındığında hem yetişkinlerde hem de çocuklarda zarar teşkil etmez fakat dozu çok önemlidir. Uygun dozda tüketilmediği taktirde titreme, kusma, göğüs ağrısı, yüksek ateş gibi rahatsızlıklara sebep olur.

 

Bal Neden Bebeklere Verilmez?

Yukarıda balın faydalarından bahsetmişken bu kadar faydalı mucizevi bal neden bebeklere verilmiyor sorunun cevabı; arılar çiçeklerden topladıkları bitki özleri ve polenleri midelerindeki enzimler sayesinde bala dönüştürürken toksin (botulizm) üretirler ve bu bala karışır. 12 aydan küçük bebeklerin sindirim sitemi ve bağışıklık sistemi tam anlamıyla gelişmediği için vücutları bu toksinleri kaldıramaz. Nefes darlığı baş ve kollarda güç kaybı, boğulma gibi çok ciddi sorunlar ortaya çıkar ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Bu sebeple 1 yaş altına bal yasaklı yiyecekler arasında ilk sıradadır. İlk 6 altı ay kesintisiz anne sütü tavsiye edilir. 6 aydan sonra ek gıdayla anneler yasaklı yiyecekleri ayırt edemezler bu yüzden bal bebekler için riskli yiyecektir. Bir yaşından sonrada da uygun dozlarda ilk başta ılık suyla karıştırılıp verilmeli ya da çocuğun sütüne eklenip verilmesi tavsiye edilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.