Öğretmen Olmanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

  • 08 Mayıs 2020
  • 10.406 kez görüntülendi.
Öğretmen Olmanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Her meslekte olduğu gibi öğretmenliğin de çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Yıllarını öğrencilerine adamış tecrübeli öğretmenlerle görüştüğünüzde bu avantaj ve dezavantajları onların ağzından da dinlemeniz mümkündür. Öncelikle öğretmenlik mesleğinin avantajlarına pratik bilgiler ışığında değinmekte fayda vardır.

 

Birilerine Bir Şeyler Öğretebilmek

İnsanın haz duyduğu ruh hallerinin başında birilerine bir şeyler öğretebilmek gelmektedir. Öğretmenlik de bilgiye aç öğrencilere bilmediklerini öğretmek için kutsal bir görevdir. İlerleyen dönemde de sizin yerinizi almış öğretmenler yetiştirmek, hastanelerde muayene olabileceğiniz doktorlar, hemşireler yetiştirebilmek, yaşadığınız yeri yöneten belediye başkanı, kaymakam, valiler yetiştirmek ne kadar özel ve güzel bir duygu olsa gerek.

 

Sosyal Hayatınıza Vakit Ayırabilmek

Çoğu öğretmenin görev yaptığı okulda boş ders saatleri olmakta hatta boşta kalan günleri olmaktadır. Diğer devlet memurlarında olmayan bu tür bir avantaj bulunmaz bir nimettir. Öğretmenler bu boş zamanlarında fatura işlerini halledebilmekte, bankacılık faaliyetleri ile ilgilenebilmekte, ailesi ile vakit geçirebilmekte ve dinlenebilmektedir.

 

Ücret

Günümüzde göreve yeni başlayan öğretmen maaşları 4 bin TL’nin üzerindedir. Çoğu devlet memurunun sahip olmadığı avantajlardan biri de öğretmenlerin ek ders ödemeleridir. Bu ek derslerle birlikte öğretmen maaşları 6 bin TL’nin üzerine çıkmaktadır. Günümüz Türkiye’sinde söz konusu meblağ hiç azımsanmayacak düzeydedir. Ayrıca öğretmenler Bakanlık ve Yükseköğretim Kurumu tarafından yapılan sınavlarda gözetmen olarak görevlendirilmekte ve bu görevlendirmelerden dolayı sınav ücreti ödemesi almaktadırlar. Bu sınav görevleri Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi (MEBBİS) aracılığı ile takip edilebilmekte ve başvurular elektronik ortamda yapılabilmektedir. Maaş ve ek ders ödemesinin yanında bu sınavlardan alınan sınav harcını da eklediğimizde ciddi anlamda bir gelir elde edilmiş olur.

 

Kaliteli Sosyal Ortam

Öğretmen, toplumumuzda ciddi hürmet gösterilen kutsal bir meslektir. Bu kutsiyetin gereği de öğretmenler çevresinde seçkin, kültürlü, tahsilli insanların bulunduğu elit bir toplumdur.

 

Tatiller

Günümüz dünyası stresli ve geçim derdi ile insanların ruh sağlıklarını korumakta güçlük çektikleri bir ortam olmuş durumdadır. Bu stresli ortamdan uzak durup dinlenmek tüm insanların ihtiyacıdır. Öğretmenlik mesleği de özellikle yarıyıl ve yaz tatillerinde bu imkânı rahatlıkla kazanabilmektedirler. Sadece bu tatilleri nedeniyle öğretmenlik mesleğini seçen insanlar bulunmaktadır.

 

Öğretmenlik Mesleğinin Dezavantajları

Özellikle okula yeni başlamış birinci sınıf öğrencilerinin öğretmeni pozisyonundaki sınıf öğretmenlerinin sorumluluğu diğer branş öğretmenleri ile kıyaslanamayacak kadar fazladır. Branş öğretmenleri öğrenciye sorumluluk verebilmekte ve onlara belli ölçüde hareket alanı sağlayabilmekte iken sınıf öğretmenleri bu durumdan yoksun olarak öğrencileri ile vakit geçirmektedirler. Bu durum da hem vicdani sorumluluğu artırmakta hem de öğrencinin velisine karşı sorumluluk duygusunu artırmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.