Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bir bebeğin özgürce ve bağımsız bir şekilde hareket ettiği ilk aşama emeklemesidir. Emekleme, bebeğin dizleri ve elleri üzerine kapaklanarak kurduğu denge sonucu yaptığı hareketlerdir. Bebekler diz ve elleriyle vücutlarını iterek ilk adımlarını atmış olur. Ancak emekleme her bebekte farklı şekilde başlayabilir. Örneğin bir bebek öne doğru emekliyorken, bir diğer bebek arkaya veya yana doğru emekleyebilir. Bu tamamen doğuştan kazanılan reaksiyonlara bağlıdır. Yapılan araştırmalara göre bebekler genellikle 7. ve 10. aylar arasında emeklemeye başlıyor.

Ancak bu durum bebekten bebeğe değişebilir. Nasıl ki kimi bebek erken, kimisi ise geç konuşmaya başlıyorsa bu durumda benzer şekildedir. Bazı bebekler 5. ay da emeklemeye başlarken, bazı bebeklerin emekleme yaşı 11 ayı bulabilir. Ancak bebek 1 yaşını doldurmasına rağmen emekleyemiyor veya emeklemeye çabalamıyorsa en kısa süre içinde doktora başvurmanız en doğru tercih olacaktır. Ancak yinede unutulmamalıdır ki bebeklerin ufak bir kısmı hiç emeklemeden de yürümeye başlayabilmektedir.

 

Emeklemenin aşamaları nelerdir?

Bir bebeğin emekleyebilmesi için öncelikle destek almadan düz bir şekilde oturabilmesi, el ve dizlerinin üzerinde durabilmesi gerekmektedir. Dizlerini ileri-geri hareket ettirmeyi başarabildiği zaman emeklemek artık onun için çok kolaydır. Eğer aile bebeği her daim mama sandalyesinde tutuyor veya yatağından hiç çıkarmıyorsa bu bebeklerin emeklemeye çalışmaması gayet doğaldır.

Bu süreçte ailelerin de bebeklerine yardımcı olması gerekmektedir. Yere temiz bir çarşaf veya battaniye sererek bebeğinizin emeklemesi için gerekli olan uygun koşulları yaratabilirsiniz. Ortamı ayarladıktan sonra, bebeğinizi emekleme pozisyonuna getirerek ona yardımcı olmanız gerekebilir. Bu eylemleri sıklıkla gerçekleştirirseniz ve eğer bebeğinizin emekleme yaşı geldiyse bebeğiniz yavaş yavaş emeklemeye başlayacaktır.

 

Bebekler emeklemeye başlarken aileler nelere dikkat etmelidir?

Eğer bebeğinize emeklemeye öğretiyorsanız veya hali hazırda bebek emekliyorsa yerlerde bebeklerin dizlerine zarar vermeyecek nitelikte halıların olması gerekmektedir. Bebeğinizin emekleyeceği ortamda sandalye ve masalara dikkat edilmeli, gerekirse bu eşyaların keskin ve sivri yerlerine yumuşak maddelerle önlem alınmalıdır. Alınacak önlemlerden belkide en önemlisi yere yakın bulunan priz ve elektrik giriş-çıkışlarına güvenlik aparatı taktırmaktır. Eğer evin içinde merdiven bulunuyorsa bebeğin merdivene yaklaşmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Ayrıca çevresini yeni keşfetmeye başlayan bu ufaklıkların, emeklerken ulaşabileceği çekmece, dolap ve benzeri eşyalara mutlaka kilit takılmalıdır. Eğer bebeğin emekleyeceği ortamda, bebek için tehlike arz edebilecek çok fazla madde varsa, bebeğinizin emekleyeceği ortamı kısıtlamak çok doğru bir davranış olacaktır. Ancak tüm bu tedbirlere rağmen anne ve baba bebeklerini mümkün olduğunca yalnız bırakmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.