Ensede Ve Saç Diplerinde Sivilce Çıkma Nedeni Nedir ?

  • 29 Temmuz 2017
  • 4.002 kez görüntülendi.
Ensede Ve Saç Diplerinde Sivilce Çıkma Nedeni Nedir ?

Sivilcenin asıl çıkma nedeni vücutta fazla miktarda biriken yağ, kir ve irinin belirli bir noktada deri üstüne çıkmasıdır. Yaşama koşulları ve beslenme sivilcenin en önemli tetikleyicisidir. Sivilce oluşumunun belirli bir yaşı olmadığı gibi özellikle ergenlik döneminde sıkça görülmektedir. Ergenlik dediğimiz dönem vücudun en hassas ve saldırılara açık olduğu dönemdir. Hem beslenme, hem de psikolojik yönden büyük bozukluklar yaşan bu dönem, aynı zamanda vücutta da birçok değişikliğin yaşandığı görülmektedir.

 

Ensede ve saç diplerinde sivilce çıkma nedeni ise özellikle saç diplerinin(saç modeline göre ensenin de) havasız kalmasıdır. Çoğunla sıcak yaz günlerinde terleme olayının artması ile vücutta biriken ve salgılanan yağ miktarı da artış gösterir. Saç ve ya kılların yoğun olduğu bölgelerde(saç, sakal, koltuk altı vb.) sivilce oluşumu görülür.

 

Vücut yapısına bağlı olarak sivilcelerin oluşma nedenleri ve yerleri değişkenlik gösterebilir. Kronik alerji bulunan ya da alerjene duyarlı vücutlarda alınan gıdalar da sivilce oluşumunda etkin rol oynamaktadır.

 

Sivilce oluşumunu tetikleyici nedenleri şöyle sıralayabiliriz;

-Yağ, kir, irin

-Hava sıcaklıkları

-Yaş grubu(ergenlik çağı)

-Alerjenler

-Alerjik vücut yapısı

 

Bu dış etkenlerin dışında ruhsal sıkıntılar ve stres de çok önemli bir tetikleyicidir. Gün içinde yaşanan olaylar ya da hayatın içinde olan genel sıkıntıları vücut dışarı sivilce şeklinde vurabilir. Aşırı stres ve baskı altına giren insan vücudu yağ ve ter salgısı miktarını arttırır. Yağ ve irin ter ile dışarı atılır. Ancak ter salgısı miktarı yeterli düzeyde olmazsa, vücudun içinde kalan yağ ve irin sivilce ya da diğer bir adıyla akne olarak çıkar. Sivilceler patlatıldığı zaman içinden akan sarı renkli sıvıda bu dediğimiz karışımdan oluşmaktadır.

 

Saç dipleri ve ensedeki sivilcelerin oluşumunu önlemek için özellikle sıcak günler daha sık duş almalıyız. Bu bölgelerin hava ile temasını kesmekten kaçınmalı ve temizliğine özen göstermeliyiz.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.